Image

Dag 3 – Meskel

IMG_3443 IMG_3494 IMG_3472Dag 3 - Meskel

Långsamt började dagen. Inte förrän tolv va vi utanför hotellets dörrar. Etiopien airlines kontor var vårt mål. I vårt tappra försök att hitta en genväg igenom Addisslum gick vi såklart vilse. Män med stora buketter med gula blommor inte så olika från våran rapps såldes på gatorna. Gatorna va fyllda av människor gåendes in till stan, Meskel squear för att vara exakt. Motorvägen var avstängd så även den var fylld. Vi fortsatte att leta och hittade tillslut vårt mål och mötes av en lång kö. Vi väntade, köpte våra flygbiljetter till Lalibela och begav oss åter in till de centrala delarna av stan. Vi åt en sunkig hamburgare på något hak, äventyrare som vi är.

Mörkret började falla och mer och mer människor kom och gick på gatorna utanför restaurangen. Vi åt upp, och begav oss till Meskel som är ett av de största torgen i Addis. Där ” Meskel celebration” (Burning of the true cross) skulle hållas. Hundra tusentals människor sas skulle vara där, alla sjungandes och beskådande av de stora brinnande korset mitt på torget. Så klart var vi långsamma och det fick räcka med att se och höra de omkring liggande byarnas sånger där de ropade och sjöng av glädje när de var på väg hem. Trummorna ekade mellan de små plåtskjulen.
Vi gick med några av dom ett tag för att sedan vika av till vårt hotell. Väl där, längre ner på gatan hade en liten församling, samlats, byggt ett kors, lagat mat. Vi gick dit, beskådade och blev nästan direkt inbjudna att vara med. Dom äldre hälsade, nickande och log, samma gjorde dom unga. Dom fick nog inte ofta besök av utlänningar. Vi satte oss ner, och dom började dela ut tallrikar och muggar och fantastisk mat därefter. Vi bröt bröd, åt deras mat, drack deras vin. Jag satt bredvid en kvinna och hennes barn. Jag förstod inte ett ord vad hon sa, men det var okej, vi va båda väldigt glada, jag fick bröd av henne, hon fick lite gryta av mig. Vi va inte längre beskådare utan en del av det hela.

2 thoughts on “Dag 3 – Meskel

  1. Vad kul att ni nu ätit nationalrätten injera (osyrat bröd) watt (köttgryta) eller doro ( kyckling) på helt rätt plats vid rätt tillfälle:) Ha det bra!

Leave a comment